Persoonlijke triggers

Stel je eens voor.. Je bevind je in een situatie waarbij er iets gebeurt dat in jouw ogen echt niet kan. Uit het niets wordt je opeens heel erg boos. Natuurlijk is jouw boosheid volledig terecht omdat het echt onacceptabel is wat de ander doet.

Maar is dat ook echt zo?

Het is belangrijk in deze om onderscheid te maken tussen twee belangrijke zaken, grensoverschrijdend gedrag en persoonlijke triggers. Grensoverschrijdend gedrag is vaak makkelijk te herkennen, omdat het merendeel van de mensen dit ongepast vindt. Denk bijvoorbeeld aan een meningsverschil op de werkvloer waarbij iemand jou volledig de huid vol scheld. Dit noemen we grensoverschrijdend gedrag. Als er geen sprake is van grensoverschrijdend gedrag, heb je al snel te maken met persoonlijke triggers.

Wat zijn persoonlijke triggers en hoe herken je ze?

Persoonlijke triggers zijn jouw eigen gevoelige snaren die je door ervaringen in je jeugd hebt opgedaan. Deze worden vaak aan de lopende band door mensen aangeraakt. Meestal gebeurt dit door de mensen die heel dichtbij je staan, zoals je partner of je kinderen.

Persoonlijke triggers herken je doordat je opeens heel boos of gefrustreerd wordt in een bepaalde situatie. Een situatie die je waarschijnlijk al eerder meegemaakt hebt op verschillende manieren en bij verschillende mensen.

Stel jezelf eens de volgende vragen als je opeens heel boos of geïrriteerd wordt:

  • Ben je al eens eerder in een vergelijkbare situatie geweest?
  • Werd je toen ook zo boos of geïrriteerd?
  • Zou iemand anders hetzelfde ervaren in deze situatie?

Door deze vragen aan jezelf te stellen kom je al snel tot de conclusie dat de negatieve gevoelens die je ervaart niets over de situatie zeggen, maar alles over jouw persoonlijke triggers. Triggers die je in je jongere jaren hebt opgelopen en die nu… helaas… nog steeds een rol spelen in je leven.

Hoe ga jij ermee om als je opeens heel boos wordt?

Er zijn 3 manieren hoe de meeste mensen ermee omgaan als ze opeens geraakt worden:

  • Ze gaan de strijd aan en willen kost wat kost hun gelijk halen
  • Ze bevriezen en brengen geen woord meer uit
  • Ze lopen weg voor de situatie

Hoe ga jij ermee om?

Veel mensen maken de keuze om mensen en situaties te vermijden, die gevoelige snaren raken. Helaas maar waar komen er steeds weer nieuwe mensen en situatie die hetzelfde effect op je hebben.

Ik had van vroeger de nijging om de strijd weg te gaan omdat ik echt het gevoel had dat mij iets aan werd gedaan. Gelukkig kies ik vandaag de dag een andere weg.  

Wat kun je doen als het de volgende keer gebeurt?

De volgende keer dat je opeens heel boos wordt kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waarom word ik hier eigenlijk zo ontzettend boos over?
  • Waar komt deze boosheid eigenlijk vandaan?
  • Kan ik het relateren aan een situatie uit mijn verleden?

Je zult merken dat zodra je in zo’n situatie naar jezelf kijk in plaats van naar de ander, je boosheid ineens veel kleiner is. Dit komt omdat je voor het eerst in je leven naar de werkelijke oorzaak van jouw boosheid kijkt. Een oorzaak die meestal ontstaan is in je jeugd en die je nu iedere keer herbeleefd in een andere jasje.

Door naar jezelf te kijken als je ergens last van hebt, krijgt het oude negatieve patroon oftewel de trigger, de ruimte om kleiner te worden. Hoe kleiner het wordt, hoe minder je het waarneemt.

Het helpt enorm als je eerst volgende keer dat het gebeurt, je jezelf niet zo serieus neemt. Lach eens om het idee dat je zo enorm boos wordt, terwijl de situatie daar helemaal niet op vraagt. Ik vergelijk het weleens met het gedrag van mijn kinderen die geheel uit het niets, heel boos of verdrietig kunnen worden omdat het niet gaat zoals ze willen.

Als het je vervolgens lukt om compassie te hebben voor jezelf en denkt: goh ik word hier echt wel heel boos over.. Dan ga je zonder dat je het door hebt opeens gewoon verder met je leven en laat je de boosheid van je afvallen.

Ben jij er klaar voor om jouw persoonlijke triggers aan te pakken?

Heb je een vraag? Wil je meer informatie of gewoon even gedag zeggen?